Resumé : "Röda Korset ställer sig bakom reklambloggare"
adland svenska press

Resumé : "Röda Korset ställer sig bakom reklambloggare"

Dabitch
Dabitch

Resumé rapporterade att : "Röda Korset ställer sig bakom reklambloggare" Augusti 2008


Röda Korsets Ungdomsförbund, RKUF, körde en kampanj under OS för att väcka frågan om brott mot mänskliga rättigheter. Men kampanjen fick oanade konsekvenser. Både den egna personalen och grundaren av bloggen Adland, som skrev om kampanjen, fick motta flera hot. Nu backar RKUF upp bloggaren och vill lyfta frågan.

Röda Korsets Ungdomsförbunds kampanj fick allvarliga och också oanade konsekvenser. Mediebloggaren Åsk Wäppling, som skrev om kampanjen och den följande debatten, hotades och utsattes för ett flertal hackerattacker. Hotades gjorde även RKUF:s egen personal. Flera av de anställda uppges ha fått ta emot flera hatfyllda mail där de bland annat uppmanades att säga upp sig.

– Det var en kraftfull reaktion och flera anställda fick ta emot hot. Dessutom har kontaktuppgifter publicerats på porrsajter, vilket har upplevts obehagligt, säger Marika Bystedt, förbundsordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund.

Har ni polisanmält?
– Nej, vi har inte anmält. Jag har funderat på det men efter att vi drog tillbaka internetannonseringen så lugnade det ner sig lite.

Enligt Bystedt var de flesta hoten skrivna på engelska eller översatta till svenska med hjälp av Googles automatiska översättningsverktyg.
– Vi tror att de flesta hoten kom från personer utomlands och att det lugnade ner sig för att de inte längre såg annonserna på nätet. Det var bara i Sverige vi fortsatte kampanjen.

Ni går nu ut i ett pressmeddelande där ni bland annat backar upp Åsk Wäppling, varför då?
– Hon har skrivit om vår kampanj och försvarat den och vårt syfte. Vi tycker att det är oerhört viktigt att man ska kunna diskutera brott mot mänskliga rättigheter utan att bemötas med hot. Om inte vi och andra organisationer som jobbar med mänskliga rättigheter kan prata om de här frågorna, vem kan då göra det, säger Marika Bystedt.

Ni är en av de få organisationer som valt att lyfta frågan under OS. Hur ser du på det?
– Jag är förvånad. Jag trodde att det skulle vara betydligt mer diskussion kring det här och särskilt att andra stora organisationer som till exempel Amnesty skulle satsa nu. Det är konstigt att brott mot mänskliga rättigheter är en så pass känslig fråga, till och med inom vår egen organisation.

Ni tvingades dra tillbaka internetannonseringen efter samtal från erat International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies. Var det fegt av dem att inte backa upp er?
– Svårt att säga. Det handlar om att behandla ett varumärke. På sätt och vis förstår jag dem, att de tar det säkra före det osäkra men jag tycker inte riktigt att de lyssnade till våra argument. Vårt syfte var inte att kritisera ett land utan att lyfta sakfrågan. Svenska Röda Korset har dock backat oss hela tiden.