Pluggar ni?

Plötsligt slog det mig att jag borde titta upp från tangentbordet, jag ser mig om och inser att det är höst. Var det verkligen sommar? Närdå? Jag måste ha tryckt på framåtspolning.

Pluggar ni?

Plötsligt slog det mig att jag borde titta upp från tangentbordet, jag ser mig om och inser att det är höst. Var det verkligen sommar? Närdå? Jag måste ha tryckt på framåtspolning.

Små barn börjar ettan och större barn börjar Bergs, Beckmans, Konstfack, Forsmans och Lumpen. Kunde inte låta bli att sjunka in i en nostalgi tripp efter det och prata med alla jag mötte om skolan, den där man började sin reklambana.

"Gjorde man nånting bra i skolan eller gjorde man bara skräp?" frågar jag min landsman över bordet.

-Jag? Jag var alldeles för upptagen med att gömma var jag kom ifrån, svarade han, flyttade till Stockholm, måste upprätthålla min image. Jag hade nog med problem med att välja strumpor på morgonen! Sedan slutade jag plugget och fick jobb utomlands. Nu kan man ju slappna av och kreera.

Jag ställer samma fråga till regissören. "Usch vad vi larvade oss. Vi gick igenom nån fas då vi var konstant konceptuella, och tryckte T-tröjor med texten "Same to you fella" och "...and your dog" på som svar på förolämpningar vi ännu inte hade fått. Det mesta var bara fånigt, men skoj.

När jag kommer hem frågar jag sambon samma sak och han blänger bara på mig som svar, han glömmer inte i första taget att jag inte la märke till honom hela det året vi pluggade i samma klass.

Senare gräver vi båda fram de äldsta sakerna vi har gjort och skrattar åt dem tillsammans medans vi berättar historierna om hur de kom till. De är så naiva verk, vare sig om det är reklam, en teckning, en målning, eller en uppsats, att vi trollbinds av dem. Sedan börjar vi båda muttra den berömda fasen.. "Men vänta, här har vi nåt.." och skissar plötsligt vidare på våra gamla ideer under glada tillrop och fniss.

Nästa dag springer vi och våra kollegor omkring i fina T-tröjor med hypotetiska avgångsår från framtidens skolor. Det är "Miami Bad School" med Don Johnsson i bakgrunden och "University for Socities Leeches - Admen" i UCLA's typsnitt.

Vi skrattar gott åt de förbipasserande vi lyckas ge bort de sista tröjorna till under lunchen. Regissören tar åter upp historien om de T-tröjor han gjorde under sin skoltid, och vips surrar hela bordet av nostalgihistorier, även från de som gick ut bara förra året. Så till alla er som just börjar vidareutbilda er i höst vill jag bara ge ett råd: Ta med er en kamera, om tio år sitter ni och vill trycka på bakåtspolning.

_* notera: Publicerades i Resumé September 2000 - och en gång i tiden låg den på Adland under ' adrants' men nu när jag har byggt om tycker jag att det som jag skrev på svenska borde ligga här. _

Great! You’ve successfully signed up.

Welcome back! You've successfully signed in.

You've successfully subscribed to Dabitch.net.

Success! Check your email for magic link to sign-in.

Success! Your billing info has been updated.

Your billing was not updated.